A test és lélek isteni klinikája

A Lourdes-i jelenések 1858-ban történtek, vagyis mindössze négy évvel azután, hogy IX. Piusz pápa kihirdette a Szűzanya Szeplőtlen Fogantatásának dogmáját. A jelenések a dogma igazságát bizonyítják. A jelenések óta Lourdes-ban rendszeresen történnek csodák: lelki gyógyulások, megtérések és a legkülönfélébb betegségekből való felépülések.

Lourdes azóta is Isten jelenlétének meggyőző és kézzelfogható helyszíne. Mindez Isten titokzatos szeretetéről való elmélkedésre ösztönöz minket. Az ott bekövetkezett csodák nagy száma az Ő különleges üzenete az pénzközpontú és liberális eszméket követők számára.

A Lourdes-i csodák nem csupán fizikai gyógyulások. Az emberek szíve és lelke is meggyógyul, vagyis megszabadulnak a bűn és a Gonosz rabságából. Ez az a csoda, amire csak Isten képes. Jézus egyszer megkérdezte: „Mi könnyebb? Azt mondani, hogy bocsánatot nyernek bűneid, vagy azt, hogy kelj föl és járj?” (Mt 9, 5). Persze, hogy az első nehezebb, hiszen az ember lelkét csak Isten tudja meggyógyítani. Lourdes egy olyan helye a földnek, ahol a legtöbben járulnak a bűnbánat szentégéhez, ahol Krisztus határtalan szeretete képes a legmegátalkodotabb bűnöst is megérinteni, a legnagyobb bűnt is megbocsátani. Ezek a lelki gyógyulások talán még az ellenőrizhető és látható testi gyógyulásoknál is nagyobb csodák. Krisztus mondta: „Tudjátok hát meg, hogy az Emberfiának van hatalma a földön a bűnök megbocsátására!” Ezzel a bénához fordult: „Kelj föl, fogd ágyadat és menj haza!” (Mt 9, 6).

1858-1914 között Lourdes-ban 4445 csodálatos gyógyulást regisztráltak. Csodák mind a mai napig rendszeresen előfordulnak, amiket egy külön erre a célra felállított Orvosi Irodában regisztrálnak, ahol az orvosi bizottság részletesen megvizsgálja, hogy valóban tudományosan megmagyarázhatatlan gyógyulásról van-e szó. Lourdes 143 éves történelme során a csodálatos gyógyulások számát több tízezerre teszik. Különböző okok miatt a tudományosan vitathatatlan dokumentációnak sajnos csak elenyésző részét továbbították egy nemzetközi orvosi bizottsághoz, majd a gyógyult személy lakóhely szerinti püspökéhez. Csak ilyenkor kezdődhet ugyanis a püspök által elrendelt, évekig tartó vizsgálat, mely lezárásakor hivatalosan is természetfölöttinek értékelnek egy gyógyulást, vagyis az Egyház elfogadja azt csodának. Eddig 65 ilyen hivatalos elismerés történt.

A Lourdes-ban zajló események azokhoz szólnak a leghangosabban, akik Isten létezését semmibe véve élnek. Krisztus, aki „a végsőkig szeretet minket” (Jn 13, 1), szakadatlanul megtérésre szólít.

Az orvosi Nobel-díjas Alexis Carrel Lourdes-ban tért meg: „Lourdes olyan tények összessége, mely minden filozófiai és elméleti gondolatnak ellentmond”.

A Szűzanya Lourdes-i jelenése 1858-ban és az azóta bekövetkező csodák teljesen ellentmondanak a szerető Isten nélküli világ koncepciójának. Ne csodálkozzunk tehát, hogy a szabadkőművesek veszélyben érezték magukat és propagandatámadást indítottak Lourdes ellen azt állítva, hogy az egész csak a katolikus papság kitalációja. Semmilyen módszertől nem riadtak vissza, még dokumentumokat is hamisítottak, ami azonban szerencsére lelepleződött. A Lourdes-i jelenések ellenhadjárata 1958-ig tartott.

Azóta az Egyház ellenségei taktikát változtattak. Julien Green amerikai író így fogalmazott „a Sátán ravaszságának csúcsa az, hogy egy titkot megpróbál természetesnek föltüntetni”.

Már 1829-ben figyelmeztette VIII. Piusz a katolikusokat a szabadkőművesek veszélyére: „Alapelvük – a hazugság, Istenük – a Sátán, szertartásuk pedig – az aljasság”. Ez csak egy a pápa több, mint kétszáz szabadkőművességet elítélő kijelentéseiből. A pápa azért ítélte el a szabadkőművességet, mert annak fő célja egy olyan világ és társadalom felépítése, mely teljesen elveti Istent, vagyis nincsenek állandó erkölcsi normái és törvényei. E nézet szerint nincs egy, univerzális igazság, nincsenek jelenés, csodák pedig egyszerűen nem is léteznek. E nézet hirdetői azonban időnként szembesülnek olyan egyértelmű tényekkel, melyek azt bizonyítják, hogy mégis léteznek megmagyarázhatatlan dolgok. Így próbál a szerető Isten tékozló fiainak lelkiismeretéhez férkőzni, hogy mindent megbocsátó atyai szívére ölelje őket, és örök boldogságot biztosítson számukra.

Lourdes Isten ajándéka az emberiség számára: az emberi testnek és léleknek isteni klinikája. Bár csak az emberek nem csak néznének, hanem látnának is, és ahelyett, hogy csak hallgatnak, meg is hallanák Krisztus, a Szeretet és az Élet Forrásának hívását.