Építs a tisztaságra!

Már az elejétől azt akartuk, hogy a kapcsolatunk a tisztaságra épüljön. […] Hogy lehet fejlődni a szeretetben, hacsaknem a Teremtő segítségével?

Amai világban nehéz téma a házasság előtti tisztaság. Valamikor teljesen természetes volt, és nem is beszéltek róla. Most, hogy sok-sok éve propagálják a szexuális szabadosságot, a fiatalok össze vannak zavarva. Természetes érzékenységük és a szívükben ébredő szeretetvágy egészen mást súg nekik, mint az őket körülvevő világ. Tehát amikor a fiatalok a „tisztaság” szót hallják, ez különféle érzéseket és magatartást vált ki bennük: a megértéstől és elfogadástól a bizonytalanságon keresztül egészen az ellenállásig és a lázadásig. Meglep-e ez minket? Nem! Kétévnyi házasélet távlatából látjuk, hogy a házasság előtti tisztaság nagy erőfeszítésünkbe került, de még jobban tudatosítjuk, hogy milyen csodálatos gyümölcse van most ennek, mennyire megerősítette a kapcsolatunkat, és milyen szilárd alapra helyezte a szeretetünket.

A történetünk a főiskolán kezdődött, négy évvel az esküvőnk előtt. Már az elejétől azt akartuk, hogy a kapcsolatunk a tisztaságra épüljön. Hiszen mindketten a Tiszta Szívek Mozgalmában nőttünk fel, mindketten tudatosítottuk, hogy a házasság előtti együttlét bűn, ami érzéketlenné tenne minket Isten szeretetére. Hogy lehet fejlődni a szeretetben, hacsaknem a Teremtő segítségével? Tudatában voltunk a gyengeségeinknek, ezért gyakran jártunk szentmisére és szentségimádásra. Ez segített, hogy lecsendesítsük a szívünket és uralkodjunk a testünkön. A kapcsolatunk alapja a kezdetektől a közös imádság. A találkozásaink végén mindig letérdeltünk és imádkoztunk. Ez megerősítette a kapcsolatunkat, mert közelebb hozott minket egymáshoz, és segített, hogy jobban megismerjük egymást.

A tisztaság a hűségre is megtanított minket. Mindenki azt akarja, hogy szeressen és szeretve legyen, és senki sem szeretné, ha elárulnák. A szeretet a bizalmon alapul. Ha a házasság előtti együttlét mellett döntök, legyen az akár a leendő házastársammal, tudatosítanom kell azt, hogy a házasságban jelentkező válságok pillanataiban könnyebb lesz számomra a hűtlenség, hiszen már azelőtt is kipróbáltam az együttlétet olyasvalakivel, aki nem volt a házastársam. A tisztaság megtanít várni, és lehetővé teszi, hogy a kapcsolatot ne a testiségre, hanem a lelkiekre építsük, mert az szilárdítja meg. Nem kell az esküvő előtt tesztelni, hogy testileg egymáshoz illünk-e, hiszen fizikailag minden férfi illik minden nőhöz. Előbb ismerjük meg egymás lelkét, s majd az esküvő után megismerhetjük a másik testét is.

A házasság előtti együttlét csak az önzésünket erősíti; nyoma sincs benne a szeretetnek. Ha igazán szeretek, miért ne várhatnék? Ha már most úgy élek a barátnőmmel, mintha a feleségem lenne, találok-e magamban okot, hogy megkérjem a kezét, és feleségül vegyem? A szeretet felelősségteljes, s ezért tudatosítanom kell a tetteim következményét. Először gondoskodnom kell a szeretett személyről és a biztonságáról. Biztonságban érezheti-e magát egy lány egy olyan fiú mellett, aki csak a gyöngeségére vár, hogy szexuális kapcsolatot létesíthessen vele?

Itt felmerül egy nagyon fontos kérdés: tudatosítom-e, hogy az együttléttel együtt jár a gyermek foganásának lehetősége? Ezt a két dolgot nem lehet elválasztani egymástól, és nem létezik százszázalékosan hatékony fogamzásgátlás. Készen állok-e arra, hogy szülő legyek, és vállaljam a családfenntartás felelősségét? Mi mindig nagy családról álmodtunk, kertes házról, rajtunk lógó gyerekekről. És tudtuk, hogy egyszer eljön ez az idő. Nem akartuk, hogy a gyermekünk a félelem és az el nem fogadás légkörében foganjon, hanem hogy a vágyott boldogságunk legyen. A szexuális együttlét a szeretet kiteljesedése, de csak a házasságban, mert csak ott játszódhat le tökéletes elfogadásban és a másik iránti nyitottságban.

A házasság előtti szex erős késztetés arra, hogy már ne akarjuk a másikat megismerni, és csak a testre összpontosítsunk. Csakhogy a házasságkötés előtti időnek a kapcsolatépítésre és egymás megismerésére kellene szolgálnia. És hogy lehet jobban megismerni egymást, mint ha kreatívan együtt töltjük az időt? Ha szeretsz, meg akarod lepni a szeretett személyt, mindig meg akarod őt ajándékozni valamivel. Azt akarod, hogy jól érezze magát veled. Az együttjárásunk és a jegyességünk időszaka teli volt kreatív szeretettel. A mai napig ott van a szekrényben egy doboz, tele levelekkel, cetlikkel és képeslapokkal, melyeken kedves szavak vagy szerelmi vallomások vannak. Csodaszép estét lehet együtt tölteni forró csokoládé mellett, egy kis lámpa fényénél olvasgatva ezeket a vallomásokat. A közös utazás, tanulás, séták, biciklizés vagy akár a főzés — mindez csak egy pár módja annak, hogyan ismerjük meg jobban egymást és építsük a szeretetünket.

A tisztaság nem könnyű út. Mindennap újra el kell határozni. Isten nagy kegyelme az, hogy kitartottunk ebben egész az esküvőig. Isten erőt ad ehhez a zarándokúthoz. Isten maga a szeretet, és azt akarja, hogy szeretett gyermekei boldogok legyenek. Építs a tisztaságra!

Hedvig és Konrád